HRV-biofeedbacktraining

Hartritmevariabiliteit

Ons hart klopt niet regelmatig. Er zit variatie in de tijd tussen twee hartslagen; deze variatie wordt hartritmevariabiliteit (HRV) genoemd. Een voortdurend lage HRV wordt in verband gebracht met een verminderde flexibiliteit en een algemene kwetsbaarheid voor ziekte en mentale gezondheidsproblemen. Bij stress is de HRV lager dan tijdens ontspanning. 

HRV-biofeedback

Biofeedback betekent terugkoppeling (feedback) van biologische processen (bio-). Bij HRV-biofeedback wordt gebruik gemaakt van een klein apparaatje dat direct terugkoppeling geeft over uw stressniveau op basis van uw HRV.  


HRV kan onder andere beïnvloed worden door de ademhaling. Tijdens de training gebruikt u het HRV-biofeedback apparaatje als hulpmiddel bij gerichte ademhalingsoefeningen die u helpen om te ontspannen.  

Overige effecten van HRV-biofeedback

HRV-biofeedback heeft in verschillende wetenschappelijke onderzoeken positieve effecten aangetoond bij de behandeling van astma en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan het zorgen voor een verbetering van het immuunsysteem, een verlaging van de bloedsuikerspiegel en cholesterolspiegel, en een verbeterd leervermogen. 

De training

De HVR-biofeedbacktraining van A'dem bestaan uit 5 groepssessies. Sessie 1 en 2 duren 75 minuten en sessie 3 t/m 5 duren 90 minuten. Gedurende de weken dat u de training volgt krijgt u tevens oefeningen mee naar huis, die qua tijdsduur variëren van 10 tot 20 minuten per dag.

 

 

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!