Achtergrond en doel van dit onderzoek

Aanhoudende stress

We hebben allemaal wel eens last van stress. Als stress kort duurt en we daarna voldoende kunnen ontspannen is dit meestal geen probleem. Als stress echter langere tijd aanhoudt, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tijdens ontspanning vinden er allemaal processen plaats in het lichaam die onder andere zorgen voor herstel, voor de opname van voedingsstoffen uit ons eten en voor het verwerken van nieuw geleerde informatie in de hersenen. Bij aanhoudende stress verlopen deze processen minder efficiënt.

Aanhoudende stress is stress die voor een langere periode aanwezig is en waarbij de periodes van ontspanning niet lang genoeg duren om het lichaam helemaal te laten herstellen van de voorgaande periode van stress. Aanhoudende stress uit zich bijvoorbeeld in piekeren, gespannenheid of somberheid, en het lichaam geeft signalen af zoals hoofdpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen. Hoe lang stress precies moet duren voor dergelijke klachten optreden kan van persoon tot persoon verschillen.

Stress tijdens de zwangerschap

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat aanhoudende stress tijdens de zwangerschap zorgt voor een verhoogd risico op bijvoorbeeld een vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Ook is er een verhoogd risico op complicaties tijdens de geboorte, zoals een kunstverlossing. Daarnaast hebben kinderen van gestreste moeders een licht verhoogd risico op gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Het is dus belangrijk om stress bij de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te verminderen en aanhoudende stress te voorkomen. 

Wij willen benadrukken dat het gaat om een verhoogd risico op deze problemen; als u stress ervaart tijdens de zwangerschap wil dit dus nog niet zeggen dat deze problemen zich daadwerkelijk zullen voordoen.

Dit onderzoek 

In dit onderzoek kijken we of HRV-biofeedback stress kan verminderen. Ook kijken we of HRV-biofeedback invloed heeft op cognitieve processen, waaronder het concentratievermogen en aandacht.

HRV
biofeedback is eerder effectief gebleken bij het verminderen van stress en andere psychische klachten bij verschillende groepen mensen, waaronder astmapatiënten en mensen met angststoornissen. Er wordt daarom verwacht dat het ook effectief zal zijn bij gezonde zwangere en niet-zwangere vrouwen.

 

 

 

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!