Verloop van het onderzoek

De totale tijdsduur van het onderzoek bedraagt 13 weken. Nadat u zich voor deelname aan het onderzoek heeft aangemeld (zie aanmelden) ontvangt u per e-mail een online weblink voor het invullen van enkele vragenlijsten. Daarnaast wordt er een kort telefonisch interview met u gehouden. Aan de hand van deze vragenlijsten en het telefonisch interview kijken wij of u binnen de doelgroep van het onderzoek valt. De kans dat u hier niet binnen valt is echter klein. 

Willekeurige indeling

Hierna wordt u willekeurig (door middel van loting) bij één van twee HRV-biofeedbackcursussen ingedeeld: (1) HRV-biofeedback + opvolgperiode, (2) wachtperiode + HRV biofeedback. Beide cursussen zijn echter gelijk aan elkaar, het betreft hier enkel een verschil in de periode waarin de training wordt gegeven (zie figuur). Deze willekeurige indeling is zeer belangrijk voor dit onderzoek. Het is daarom niet mogelijk om de indeling van de cursussen te veranderen. 

Zoals in het figuur te zien is zijn er voor beide groepen drie metingen, met steeds 5 weken tussen de metingen in. De ‘HRV-biofeedback + opvolgperiode’ groep volgt de HRV-biofeedbackcursus tussen de eerste en de tweede meting. De ‘Wachtperiode + HRV-biofeedback’ groep volgt de HRV-biofeedbackcursus tussen de tweede en derde meting.

Alle metingen bestaan uit het invullen van vragenlijsten (online/digitaal), een aandachtstaak en het meten van lichamelijke stresssignalen. De aandachtstaak en het meten van lichamelijke stresssignalen zal plaatsvinden op de Vrije Universiteit.

De HRV-biofeedbacktraining is voor beide groepen hetzelfde en bestaat uit 5 bijeenkomsten (zie HRV-biofeedback onder 'De training').

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!